Articles Comments

Alfred Vierling » in het Nederlands » Homo’s in Kiev nuchter over anti-homowet

Homo’s in Kiev nuchter over anti-homowet

Homo’s in Kiev nuchter over anti-homowet
12/07/12, 10:00 − bron: anp
© reuters. Leden van een extreem-rechtse organisatie pakken de posters af van een homorechtenactivist in Kiev.

De internationale beroering over een ‘anti-homowet’ in Oekraïne, lijkt aan veel homoseksuelen in Kiev voorbij te zijn gegaan. Op een van de ‘gaystranden’ aan de rivier de Dnjepr paraderen tientallen mannen met hun veelal afgetrainde lijven en er wordt volop geflirt. ‘Anti-homowet? Niks over gehoord’, zeggen de meesten schouderophalend.

In de ontwerpwet, gesteund door een tweede wetsvoorstel, wordt ‘propaganda’ van homoseksualiteit strafbaar gesteld. Dit met het doel om minderjarigen te beschermen tegen ‘negatieve invloeden’.

Lees over de onmogelijkheid om homo- of heteroexualiteit te ‘promoten’ mijn desbetreffend engelstalig artikel op deze site (door alfredvierling)

Op het strand smeren de veelal naakte mannen elkaar in met zonnebrandcrème. De achtergelegen bossen zijn een geliefde plek voor vrijpartijen. Mocht de anti-homowet werkelijkheid worden dan kan zo’n vrijpartij een fikse boete of celstraf opleveren.

‘De politicus achter dit wetsvoorstel doet dit uit persoonlijk belang”, aldus Sasja. Een andere strandganger, die werkzaam is voor de Verchovna Rada (het Oekraïense parlement), valt hem bij. ‘Dit is gewoon een pr-stunt. Je moet het niet te serieus nemen, de parlementsverkiezingen komen eraan”, zegt de man, die niet met zijn naam in de publiciteit wil.

Bij het parlementsgebouw in Kiev protesteerde vorige week vrijdag een handjevol mensen tegen het aannemen van de anti-homowet, waar volgens de organisatoren van de betoging de Verchovna Rada die dag over zou stemmen. Juichend meldden homobewegingen dat het parlement niet had gestemd dankzij de protesten en petities. De stemming stond echter niet op de agenda.

‘Die wet komot er nooit’
In gayclub Pomada (Lippenstift) in het centrum van de stad lacht restauranteigenaar Max over het wetsvoorstel. ‘Die wet komt er nooit. Er zitten genoeg homo’s in het parlement die dit tegen zullen houden’. Ook de paar gayclubs die Kiev telt lopen volgens hem geen enkel gevaar: ‘Om hier een homobar te openen heb je veel politieke invloed nodig, anders ben je binnen enkele dagen dicht’, vertelt hij. Het Oekraïense zakenleven schuift in de regel geld richting de politiek om zaken voor elkaar te krijgen.

Over activisten van homobewegingen die de eerste Oekraïense gayparade organiseerden en afgelastten om dreigend geweld zegt hij: ‘Ze leggen zichzelf beperkingen op. Waarom een saaie demonstratie organiseren als je er ook een geweldige show van kunt maken? Dán pas laat je zien dat je trots bent op wie je bent.” Volgens Max hebben de Oekraïense homo’s niet meer rechten nodig, maar meer zelfrespect. ‘Als je zeker bent van jezelf, dan heb je geen probleem.”

Filed under: in het Nederlands

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.