Articles Comments

Alfred Vierling » in het Nederlands » Is Parijs (en andere Europese steden met moslimwijken) op dezelfde weg als Beiroet?

Is Parijs (en andere Europese steden met moslimwijken) op dezelfde weg als Beiroet?

Is Parijs op dezelfde weg als Beiroet?

nov 16, 2015 vrijetribune.nl

Rond dezelfde tijd dat Parijs werd opgeschrikt door de aanslagen afgelopen vrijdag vonden er ook aanslagen plaats in Beiroet in Libanon. Deze samenloopmag voor de ongeinformeerde buitenstaander triviaal lijken, maar zij is essentieel in het bewustzijn van de Arabische wereld.

In het midden van de 20ste eeuw stond Beiroet namelijk bekend als het Parijs van het Midden-Oosten. Het was een stad met een bruisend nachtleven, een bloeiende toeristenindustrie en een financieel centrum in de Arabische wereld. Dat kwam niet in de laatste plaats door de Franse periode – na 1918 werd Libanon een protectoraat van Frankrijk en de Franse invloed in taal, cultuur en geestesleven van navenant.

In 1975 kwam een einde aan de bloeiperiode van Beiroet door het uitbreken van de Libanese burgeroorlog. Libanon had aan het begin van de 20ste eeuw een Christelijke meerderheid, maar daar kwam o.a. door de komst van Palestijnse vluchtelingen omstreeks 1950 verandering in. Er kwam een duidelijke Moslim-meerderheid en deze Moslims begonnen met toenemend geweld de macht naar zich toe te trekken. Het gevolg was dat Beiroet werd verscheurd en grotendeels werd vernietigd. Meer dan 1 miljoen Libanezen, grotendeels Christenen verlieten het land, velen gingen naar Parijs.

Parijs kent nu hetzelfde dilemma – de stad raakt steeds meer ‘verkleurd’ door de komst van migranten uit Noord-Afrika. Er zijn geen cijfers, maar het straatbeeld geeft een indruk van een jonge Arabische bevolking in het Noorden en Oosten van de stad en een vergrijsde Franse bevolking in het Zuiden en Westen van de stad. Er is een ongeschreven tweedeling in de stad aan het voltrekken.

Nu is het bestuur van Parijs nog stevig in handen van de Franse linkse intellectuele elite. Deze elite is nu onder vuur. In Januari 2015 was het tijdschrift ‘Charlie Hebdo’ -een icoon van de Franse linkse intellectuelen- het doelwit en ditmaal was het de levenswijze van de Franse linkse intellectuelen: hun restaurant- en uitgaanscultuur in het oostelijke deel van de stad rond de Place de la Republique en de hipster-cultuur in Belleville, de multiculturele buurt in 2001 die is veranderd in een multiculturele dystopie van 2011.

islaminned

Beiroet laat zien hoe snel een bruisende hippe stad die toeristen uit de hele wereld aantrekt in betrekkelijk korte tijd kan veranderen in de hel op aarde door een mengsel van radicale Islam en een uit de hand gelopen multiculturalisme. Libanon is het voorbeeld van een etnisch, cultureel en religieus divers land waar de verstoorde delicate balans tussen de verschillende groepen het land in een burgeroorlog heeft gebracht. Het probleem met Parijs is hetzelfde: als de verpauperde migrantengemeenschappen worden aangevuld met vluchtelingen uit het Midden-Oosten in het kader van de huidige migrantencrisis kan er een groeiende tegencultuur ontstaan, die zich met toenemend geweld gaat keren tegen de Franse burgerij. Dat betekent tevens het einde van de linkse intellectuele cultuur in Parijs, net als in Beiroet.

Filed under: in het Nederlands

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.