Articles Comments

Alfred Vierling » in het Nederlands » Geopolitieke opmerkingen mei 2007

Geopolitieke opmerkingen mei 2007

Mei 2007 hebben de presidenten van Rusland, Kazakhstan en Turkmenistan, resp. Alexandr Putin, Nursultan Nazarbaiev en Berdymou Khamnedov een uiterst belangrijk tripartite overleg gevoerd te Turkmenbachi met Alexei Miller van Gazprom.

De Russen mogen het olieveld Karatchagansk in Kazakhstan exploiteren en het gas van Turkmenistan kopen voor $100 en via een gazoduct de 90 miljard m3 aan gas aan West-Europa te verkopen voor $250. Er is vorig jaar ook besloten om het oleoduct Burgas (Bulgarije) naar Alexandropolis (Griekenland) aan te leggen. Dit ondergraaft zowel het EU Nabucco-traject Turkije-Bulgarije-Roemenie-Oosterrijk), het USA Bakou-Tbilissi-Ceylan-oleoduct via Turkije en het GUAM-plan voor leidingen via Georgie-Ukraine en Azerbaidjan, dat het westen te Cracovic (Zuid-Polen) heeft geentameerd. Dit is allemaal het gevolg van het feit, dat het grondstofrijke Midden-Oosten ziet, dat de USA en de NAVO verliezen in Afghanistan. De Afghaanse provincie die aan Iran grenst, Hirmand, is en blijft in handen van de Taliban. In 1997 werd die nog ontvangen door Washington en onderhandelde Chris Taggart van UNICAL nog over een oleoduct door Afghanistan! Nu geeft het NAVO-debacle Rusland met Iran de kans om de door de USA en de EU gewenste TAPduct (Turkmenistan-Afghanisatn-Pakistan) af te snijden. Rusland zal via Turkmenistan en Iran de zee bereiken en mogelijk zelfs aansluiting vinden op de voorgenomen pipeline Iran-Pakistan-India. Dit zijn allemaal plannen tegen de zin van de USA en Saoudi-Arabie.

Europa zou beter af zijn zich met Rusland te verhouden. Angst voor totale afhankelijkheid van Rusland is overdreven, want Rusland en Iran houden elkaar in de greep: Toen Iran een gascontract tegen ‘ 0-tarief’ sloot met het Italiaanse Edison, staakte Turkmenistan gasleveranties aan Iran. Daags na de bekendmaking van de Iraanse deelname aan het gazoduct Turkmenistan-Azerbeidjan-Georgie-Ukraine (dus zuidelijk langs Rusland heen) kreeg Gazprom 50 % van het Urkaiense gas in handen. In januari 2008 heeft Rusland met Servie onderhandeld over een pipeline nar Italie en Gasprom zal 800 miljoen euro aandeel nemen in NIS, de Servische staatsfirma..Weet wel, dat van het huidig paneuropees gebruik ad 502 Gm3 Iran al 15 % levert. Als de westerse maatschappijen Total, Shell, Eni en Edison het parsveld (7785-14000 Gm3) zouden exploiteren, kan het Iraanse aandeel oplopen tot 45% !

In geen van de artikelen en debatten over de Nederlandse oorlogsvoering in Afghanistan (net zoals tijdens onze oorlog tegen Servie omtrent traject via Kosovo) is deze geopolitieke dimensie ook maar gemeld. Men praat over democratie en mensenrechten, over opbouw en veiligheid, maar verzwijgt voormelde beweegredenen. Jammer, want de discussie moet gevoerd worden, of de EU niet veel beter kan samenwerken met Rusland en Iran. Helaas zijn teveel westerse politici en bloggers te zeer betrokken bij de Amerikaans-Israelische belangen, dan dat zij oog hebben voor de eigenstandige (grondstof)belangen van Europa.

Filed under: in het Nederlands · Tags:

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.